Екскурзия до Иран

Екскурзия до Иран

/11 дни, 9 нощувки/

Дати от 23.04.2024 и от 06.10.2024

 

ПРОГРАМА 

Ден 1 София – Истанбул - Шираз

Отпътуване от София в 15.25 ч. с редовен полет на TURKISH AIRLINES за Истанбул. Кацане в 16.50 ч. Продължаване същата вечер в 20.40 ч. за Шираз.

Ден 2 Шираз
Кацане в 00.55 ч. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка. Закуска. На обяд – начало на туристическата програма. Шираз е древен град с дълга история, като близо 2000 г. той е в основата на културния живот на Персия и Иран. Градът дълго е считан за люлка на персийската поезия, литература и изкуство. За известен период от своята история, Шираз е и столичен център. Посещение на пищно декорираната джамия Насир Ал Молк /розовата джамия/. Обиколката на Шираз включва джамията Вакил, както и едноименния базар, построената през XVIII в. крепост на Карим Кан - създателят на династията Занд, градините Ерам, накрая – гробницата на поета Хафез. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 Шираз – Персеполис – Накш-е Рустам - Шираз
Закуска. Отпътуване към древната столица на Ахеменидската империя – Персеполис. Градът (UNESCO), построен от Дарий I още през далечната 518 г. пр. н.е., днес представлява един от най - големите археологически комплекси в света. Въпреки че от руините на града трудно може да се добие представа за грандиозността и величието на някогашния столичен град, през 1979 г. Персеполис е вписан в листата на Юнеско. Част от неговите забележителности са построената от Ксеркс порта на народите и залата за аудиенции на Дарий. Програмата продължава с посещение на Накш-е Рустам, древната гробница на ахеменидските царе, където се намират гробниците на Дарий Велики, Ксеркс, Артаксеркс и Дарий II. Връщане в Шираз с възможност за вечерно посещение на мавзолея на Саади, портата на Корана и Свещената джамия Али Ибн Хамзех Холи, построена в пред-селджукски времена, за да почете роднина на четвъртия имам. Връщане в хотела в Шираз. Вечеря. Нощувка.

Ден 4 Шираз - Пасаргада – Aбаркух - Язд
Закуска. Отпътуване за Пасаргада (UNESCO) и спирка за снимки в столицата на Персийската империя по времето на Кир Велики. Сред останките на старата столица най - голям интерес представлява гробницата на един от най - великите представители на ахеменидската династия - Кир Велики. Следваща кратка спирка в Абаркух - неголямо селище, разположено на границата на пустинята, където се намира 4500-годишен кипарис, чийто достолепен вид и дълголетие, оставят силно впечатление в съзнанието на всеки посетител. Пристигане вечерта в град Язд. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 5 Язд
Закуска. Туристическа програма в Язд, считан за един от най - старите градове в света. Ролята му на културен център и средище на идеите на зороастризма са причина градът да получи световна известност и да се превърне в едно от най - посещаваните места на територията на Иран. Обиколката на града включва Храма на огъня, кулите на ветровете – водохранилище с кули за вентилация и кулите на мълчанието – зороастрийско гробище. Следва разходка из старата част на града, площад Амир Чакмак с едноименната джамия и градината Долат Абад, разкошно място, бивша резиденция на персийския владетел Карим хан Занд. Вечеря. Нощувка.

Ден 6 Язд – Мейбод - Наин - Исфахан
Закуска. Отпътуване за Исфахан с попътна спирка в Мейбод за посещение на Кулата на гълъбите, Ледената къща и типичен ирански кервансарай. Следваща спирка в Наин. Програмата предвижда посещение на руините на старата кирпичена крепост, разрушена от монголите. Вечерта пристигане в Исфахан и спирка на двата най – емблематични моста в града. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 7 Исфахан
Закуска. Обиколка на третия по големина град в Иран. Исфахан е една от перлите на древна Персия. Градът пленява посетителите със своята красота и блясък. Създаден преди около 2500 г., Исфахан става столица на сафавидска Персия, като се превръща и в главен търговски град на пътя, свързващ Русия с Персийския Залив и Китай с Османската империя. Обиколката на Исфахан включва фотопауза на огромната Петъчна джамия (UNESCO), както и огромния площад Накш-е-джахан, втори след Тянанмън, около който са разположени джамията Шейх Лотфоллах (UNESCO) с изящния си бежово-син купол, дворецa Али Капу и грандиозния храмов комплекс – джамията на имама, който впечатлява със своята височина и изящество, арменската катедрала Ванк, която е известна със стенописите си и огромния купол, дворците Чехел Сотун и Хащ Бехешт. Свободно време за покупки в традиционния пазар под колонадите около площада. Вечеря. Нощувка.

Ден 8 Исфахан – Кашан - Техеран
Закуска. Отпътуване от Исфахан с попътна спирка в Кашан, красив град, чиято слава в производството на керамика и глинени изделия се носи още в Средновековието. Впечатляващи са къщите с гипсови отливки по фасадите с предвидено посещение на една от тях, както и на Банята на султан Ахмад и градината Фин. Пристигане в Техеран. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 9 Техеран
Закуска. Живописно разположен в полите на планината Алборз, градът днес представлява неповторима комбинация от сблъсъка на древност и модерност, и симбиозата между Изтока и Запада. Създаден още в дълбока древност, Техеран се разраства през XIII в., когато се налага като важно търговско средище в района, а след унищожението на град Рей от монголците се превръща и в административен център. Днес Техеран е модерен град, в който прави широки булеварди и модерна архитектура съжителстват с паметници, свидетелстващи за величавото минало на града. Начало на панорамна туристическа обиколка в иранската столица, включваща най-широкия и озеленен булевард в Техеран - Вали Асър, новата част на града, кулата Азади. Опознаването на Техеран продължава с посещение на двореца Голестан (UNESCO), един от най - старите паметници в града, Големия базар, музея, в който се съхраняват имперските бижута от времето на Сафавидската династия /временно затворен за неопределено време/ и музея на килимите. Вечеря. Нощувка.

Ден 10 Техеран – Истанбул
Закуска. Този ден преди отпътуване ще разгледаме северен Техеран. Посещение на комплекса Саадабад, разположен на 110 хектара и построен от Каджарската династия и династия Пахлави, културна съкровищница на Иран, място, където можете да се запознаете с най-ярките аспекти на изкуството на тази страна. Дворцовият комплекс, както ясно подсказва името му, се състои от няколко имения и павилиони, както и от луксозен парк. Почти всяка сграда на територията на този център на културното наследство на Техеран съхранява отлична музейна колекция зад стените си. Но, разбира се, това не винаги е било така. „Саадабад“ е създаден в претенциозния квартал Шемиран в началото на 20-ти век при последните каджари и е бил използван като лятна резиденция на шаха. През 20-те години на миналия век тук е живял шах Реза Пахлави, а през 70-те години синът му Мохамед Реза Шах се премества в Саадабад. Струва си да кажем няколко думи за района, в който се намира дворцовият комплекс. Шемиран е един от най-престижните и скъпи квартали на иранската столица, където се намират повечето чуждестранни посолства, както и именията на бившите шахове и най-висшето общество на страната. Не е изненадващо, че кварталът е изненадващо живописно разположен в северната част на Техеран, на склоновете на планината Елбрус. Маршрутът на групата продължава към Моста Табиат и гробницата на Аятолах Хомейни. Мостът Табиат или „Мостът на природата“ е първият пешеходен мост в Иран, свързващ водния и огнения парк и парка Джангале Талегхани един с друг, намиращ се на мястото, където се събират всички главни артерии на Техеран. Мостът Табиат, който няма аналози в Близкия изток, като площта му е 7000 квадратни метра, от които 720 кв.метра са зелени площи, а 480 кв.метра от общата площ са ресторанти, кафенета и места за култура и отдих. Мостът е чудесно място за почивка, като посетителите му могат да се разхождат по дървената му настилка, чиято пешеходна площ е 5100 кв. метра,или да карат велосипеди и ролери по специални велоалеи. Мостът с изключителни характеристики се смята за една от туристическите атракции на Техеран и в крайна сметка за новия символ на столицата. Последна спирка на гробницата на основателя на Ислямската република Аятолах Рухола Хомейни. Вечеря в местен ресторант. Трансфер за летището.

Ден 11 Техеран – Истанбул - София
Полет за Истанбул в 01.40 ч. Кацане в 04.35 ч. Излитане за София в 07.25 ч. Кацане в 08.35 ч.София - Истанбул - Шираз - Персеполис - Накш-е Рустам - Пасаргада - Абаркух - Язд - Мейбод - Наин - Исфахан - Кашан - Техеран - Истанбул - София

 

Дати и цени 

 

Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
23.04.2024 03.05.2024 от 3745 лв. резервация
06.10.2024 16.10.2024 от 3780 лв. резервация

 

 

Предвидени хотели по маршрута: Royal Hotel (http://www.royalshirazhotel.ir/) или подобен в Шираз, Moshir al-Mamalek Garden Hotel (https://hotelgardenmoshir.com) или подобен в Язд, Aliqapou Hotel (https://aliqapuhotel.ir/) или подобен в Исфахан, Parsian Enghelab hotel (https://enghelab.pih.ir/index.aspx?siteid=4&pageid=5347) или подобен в Техеран.

 

Цената включва
 • самолетен билет на Turkish Airlines София – Истанбул - Шираз - Техеран – Истанбул - София с включени летищни такси чекиран багаж до 30 кг + 1 брой ръчен багаж до 7 кг с размери 55х40х23 см 8 нощувки със закуски в хотели 4****, от които 3 – в Шираз, 2 – в Язд, 2 – в Исфахан, 2 – в Техеран 8 вечери в хотелите/местни ресторанти всички трансфери от/до летището транспорт с климатизиран автобус беседа на местни екскурзоводи с превод на български език от водача на групата туристическа програма в: Шираз, Пасаргада, Aбаркух, Язд, Мейбод, Наин, Исфахан, Техеран еднодневна екскурзия до Персеполис и Накш-е Рустам входни такси на туристически обекти и музеи, посочени в програмата водач – преводач на бълг. език по време на цялото пътуване 1 бутилка минерална вода на турист на ден освежителни напитки /чай, кафе/ по време на дългите трансфери по програма подарък за всеки – типичен ирански сувенир медицинска застраховка с с покритие 25 000 EUR за туристи до 70 г.
Цената не включва
 • Застраховка 'Oтмяна на пътуване';
 • Такса обслужване по време на престоя 30 щатски долара.
 • Доплащане за: единична стая – 685 лв.
 • медицинска застраховка за туристи над 70 г. до 85 г. – 25.00 лв.
 • бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори – 40 EUR /заплащат се с основния пакет/
 • виза за Иран – 50 EUR /заплаща се с основния пакет/
 • такса обработка документи за подаване на виза – 40 лв. /заплаща се с основния пакет/
 • повишение на летищни и транспортни такси /обявява се 20 дни преди отпътуване/
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туристи
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата.
 • Необходими документи: задграничен паспорт с минимум 6 – месечна валидност към крайната дата на пътуване, цветно копие на първа страница със снимката от паспорта с добра резюлюция в JPEG формат, 1 цветна дигитална снимка паспортен формат в JPEG формат, 1 цветна снимка паспортен формат на хартиен носител, данни за формуляра за виза. Няма санитарни и медицински изисквания за пътуване до Иран (не се налага ваксинация). Агенцията съдейства за подготовката и подаването на документите за виза, не се изисква лично явяване.
 • Начин на плащане: депозит – 1000 лв., доплащане – до 40 дни преди отпътуване.
 • Използвани транспортни средства по програмата: • самолет • автобус •
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя, както и оставащи брой дни до периода на отпътуването. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е около 5.0 % върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Подобни Оферти


Валидна: ДО 01.04.2024

Карнавала в Ксанти

Карнавала в Ксанти 

1 нощувка/2 дни 

Дати от 16.03.2024 до 17.03.2024

Валидна: ДО 01.05.2024

Магията на Тайланд - Банкок и екзотичния о-в Пукет

Екскурзия в ТАЙЛАНД - ПУКЕТ И БАНКОК, Перлите на Индокитай, с водач от България

7 нощувки/ 9 дни

Дати от 10.04.2024 до 18.04.2024

Валидна: ДО 01.12.2024

Съкровищата на Португалия, Испания И Мароко -

Екскурзия до  Мароко

10 дни / 9 нощувки

Дати от 01.11.2024 до 10.11.2024

Валидна: ДО 21.11.2024

Екскурзия до остров Бали

Екзотична екскурзия до остров Бали 

 Дати 18-27.10.2024

Валидна: ДО 01.03.2025

Почивка на остров Пукет 2024-2025 Тайланд

Екзотична Почивка 

11 дни / 8 нощувки

Дати от 03.12.2024 до 08.02.2025

Валидна: ДО 01.04.2024

Екзотична почивка в Шри Ланка

Екзотична почивка в Шри Ланка

 13 дни / 11 нощувки

Дати от 28.11.2024 до 01.03.2024