Коста Рика и Панама

27.02.2020 -12.03.2020

 15 дни / 13 нощувки

Обиколна програма с водач

 

София – Франкфурт – Сан Хосе – вулкана Поас и водопада Ла Пас – Национален парк Мануел Антонио (Тихи океан) – Национален парк Карара - Ла Фортуна (Национален парк Вулкан Аренал) – Тортугеро (Атлантически океан – Карибско море) – Бокас дел Торо (Панама – Карибско море) – Панама сити - *Панамски канал – Франкфурт – София

 

Програма

 

1 ден / 27.02.2020

Излитане в 07:10 часа отлетище София с редовен полет на Lufthansa. Кацане във Франкфурт в 08:50 часа. Излитане в 13:30 часа за Сан Хосе. Кацане в Сан Хосе в 19:10 часа. Посрещане от местен представител. Трансфер и настаняване в хотел в столицата на Коста Рика. Нощувка.

 

2 ден / 28.02.2020

Ранна закуска. Кратка панорамна обиколка на Сан Хосе. Отпътуване за Национален парк Вулкан Поас. Вулканът представлява най-мощният гейзер в света. Прославя се през 1910 г., когато стълб пара изригва на височина 6.4 км, с което печели световния рекорд. Той се състои от 3 кратера, 2 от които са отдавна спящи. В единия от тях е разположено езеро, а другият е покрит с ниска растителност, почти постоянно обвита в облаци. Мъховете, лишеите и орхидеите изобилстват във влажната сянка. Птичият свят е впечатляващ: колибри с огненочервени гушки, разкошните птици кетцал и тъмнообагрените червеношийки. В центъра на най-ниския и все още активен кратер се намира кално езеро, променящо цвета си от бяло до зелено, причина за което са издигащите се от дъното серни изпарения. Следва среща с един от най-впечатляващите водопади в Коста Рика – Ла Пас, част от един от най-известните еко паркове в страната. Скитайки се из градините на водопада, сетивата се отварят, за да уловят магията на откриващите се пред погледа ни 5 водопада, разположени покрай пътеките на парка. За туристите са предвидени специални наблюдателни платформи, от където имат възможност да направят най-добрите снимки над, под и пред водопадите. Част от преживяването е да се „загубим” сред облачна и дъждовна гора, да се разходим по обезопасените пътеки сред прелитащи многобройни видове птици, да срещнем тукан, маймуни капуцин, черноръки паячни маймуни, да посетим изложба на насекоми, пеперудената къща и градина с 26 документирани вида колибри, ягуари, пуми, оцелоти, дългоопашати котки Маргай, тикова къща със зоологическа градина и волски каруци, изложба на разноцветни жаби, изложба на орхидеи и хеликонии. По време на посещението е включен обяд. Продължаваме към Тихоокеанското крайбрежие на Коста Рика, където е разположен Национален парк Мануел Антонио. Паркът включва 12 малки острови, покрай които често плуват множество делфини, а понякога от брега могат да се наблюдават и мигриращи китове. Основните местообитания са първични гори, вторични гори, мангрови тресавища, лагуни и плажна растителност. Популярността му се дължи и заради неговите обширни бели пясъчни плажове, граничещи с вечнозелена гора, която докосва линията на високия прилив. Тук ще намерите перфектната комбинация между майката природа и най-доброто от цивилизацията. Настаняване в хотел. Нощувка.

 

3 ден / 29.02.2020

Закуска. Този ден ще посетим национален парк Мануел Антонио – въпреки, че е най-малкият (11.62 кв. км), той е въплъщение на всичко, което туристите искат да видят в Коста Рика. В компанията на местен гид-експерт ще се движим по тесни горски пътечки и ще пресечем малки поточета, докато навлезем в сърцето на хладната, чиста джунгла. От хълмовете, които ще достигнем се откриват смайващи гледки през зеленината на джунглата към тюркоазената шир на Тихия океан и близките острови. В тучните дъждовни гори, обрамчени от мрежа от пътеки има изобилие от диви животни. Очаквайте близки срещи с маймуни, ленивци, ракуни и папагали ара докато се разхождате по пътеките. Връщане в хотела. Свободно време за плаж и развлечения. Предлагаме ви *тур на подправките в дъждовната гора (посещение на една от големите ванилови плантации Вила Ванила). Нощувка.

 

4 ден / 01.03.2020

Закуска. Свободен ден за плаж и развлечения. Нощувка.

* Мануел Антонио и околностите му могат да предложат редица приключения – едно от най-забавните е зиплайнинг (канопи сафари), а за привечер ви предлагаме да посрещнете един от най-красивите тихоокеански залези по време на *круиз с катамаран.

 

5 ден / 02.03.2020

Закуска. Отпътуваме към Национален парк Вулкан Аренал. По пътя ще спрем на река Тарколес, където ще видим най-голямото изобилие от крокодили в естествена среда в страната. Освен това ще посетим и национален парк Карара - уникална екосистема между тропическата суха гора и тропическата дъждовна гора. Нашето пътуване продължава на северозапад, където ни приветства изумителния вулкан Аренал, открит след голямото изригване през юли 1968 г. Градчето Ла Фортуна предлага смайващи гледки и пейзажи към вулкана и околностите. Настаняване в луксозен хотел, който ще ви поглези с множество басейни с термални води с температура, варираща от 25 до 38 градуса, в допълнение към различни възможности за приключение и вкусна кухня. Единствено гостите на хотела имат достъп до най-новото луксозно попълнение в курорта – градините Shangri-La с 6-те басейна с естествени термални минерални води, подгрявани от вулкана Аренал. Вечеря. Нощувка.

 

6 ден / 03.03.2020

Закуска. *По желание посещение на Национален парк Аренал в комбинация с висящите мостове. Пред погледа ви от върха на дърветата на дъждовната гора се откриват пейзажи във всички посоки. Приключението започва по висящите мостове, които ще ви отведат до сърцето на парка. Най-добрият начин да усетите ритъма на живота на вулкана е да се разходите по застиналата лава от първото изригване през 1968 г., откъдето ще имате възможност да наблюдавате и активността на вулкана. Връщане в хотела следобяд. Отпуснете се в басейните на комплекса – водата в тях се отоплява директно от вулканичните канали. Вечеря в ресторант Don Rufino в градчето Ла Фортуна. Нощувка.

 

7 ден / 04.03.2020

Тръгваме рано сутринта към Карибското крайбрежие и национален парк Тортугеро – един от най-богатите национални паркове в Коста Рика. Закуска по пътя. Днес ни очаква поредния вълнуващ ден. От пристанище Ла Павона ще се качим на лодка, която ще ни откара към хотела. След като се настаним ще посетим градчето Тортугеро, където ще се разходим из уличките, за да усетим спокойния начин на живот в карибската част на Коста Рика. Нашият гид ще ни обясни как това селище се е развило и защо жителите му са променили отношението си към костенурките, които идват да гнездят всяка година по 22 километровия плаж на защитеното крайбрежие. Вечеря. Нощувка.

 

8 ден / 05.03.2020

Тортугеро е най-важният район в Карибския Среден запад. Топографията на парка се състои от голямо блато, формирано от обединението на делти, които са наводнявали част от древните канали на Никарагуа. Единствената височина, която нарушава равнинния пейзаж е 300-метровият връх Сиерпе, останал от малък архипелаг от вулканичен произход, съществувал някога в района. Многобройните дълбоки заливи и лагуни зад бреговете на Тортугеро са дом на 7 вида речни костенурки, впечатляващия кайман, южни речни видри, няколко вида раци и над 50 вида речна риба. Рано сутринта се отправяме на разходка с лодка по каналите на Тортугеро и околностите. По време на това пътешествие е много вероятно да видите маймуни от видовете паякоподобни, ревачи и капуцини, както и десетки видове птици. Ако имате късмет може също да зърнете и застрашения от изчезване карибски ламантин.

05:45 – Джунглата се разбужда. Започва нашата разходка

08:15 – типична тико закуска в ресторант The Turtle

10:00 – с местен екскурзовод ще се потопим в мистериозната джунгла на Тортугеро, а той ще ни разкаже за животинския и растителен свят, типичен за тропическите дъждовни гори

13:00 – обяд на блок маса в ресторант The Turtle

13:00 – 19:00 – свободно време

19:00 – вечеря в осветения от свещи таверна и ресторант The Turtle

Нощувка.

 

9 ден / 06.03.2020

Закуска. Отново с лодка ще стигнем до автобуса, който ще ни очаква, за да ни отведе до Бокас дел Торо, Панама. Обяд по пътя. След като пресечем границата, се отправяме към Алмиранте, където ще се качим на лодка към остров Колон. Трансфер и настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

10 ден / 7.03.2020

Закуска. Свободен ден или пожелание допълнителна екскурзия. Вечеря. Нощувка.

 

11 ден / 08.03.2020

Закуска. Свободен ден или пожелание допълнителна екскурзия. Нощувка.

 

12 ден / 09.03.2020

Закуска. Трансфер до летището за полет Бокас дел Торо – Панама сити. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

13 ден / 10.03.2020

Закуска. Свободен ден или по желание допълнителна екскурзия – круиз по Панамския канал с включен обяд (продължителност около 5 часа). Това инженерно чудо с дължина 80 км свързва Атлантическия и Тихия океан и всяка година по него минават хиляди малки и големи кораби. Можете да посетите Албрук - най-големият шопинг център в Америка (и на двата континента- Северна и Южна Америка). Покрива територия от 380 000 квадратни метра на три етажа и има над 700 магазина, 100 ресторанта, кино, супер маркет, боулинг и зала за видео игри. Вечеря в ресторант извън хотела. Нощувка.

 

14 ден / 11.03.2020

Закуска. Освобождаване на стаите около обяд. Кратък панорамен тур на историческия център на Панама Сити. Вълноломът, който днес е превърнат в туристическа атракция и има множество ресторанти, барове, зони за почивка, както и колоездачни алеи е нашата първа част от панорамната обиколка, където се разположени конгресния център Фигали и Био музей. Следващата ни спирка е в Каско Виехо (старата част на града) – първия град в тази част на Централна Америка, основан от испанските завоеватели в началото на колонизацията и включен в списъка на Юнеско през 1998 г. заради историческото и културно наследство, което е отражение на различна колониална инфраструктура, художествени галерии, магазини за сувенири, ресторанти и барове, които привличат туристи от цял свят. Възможност за обяд. Свободно време. Трансфер до летището за обратния полет до България. Излитане в 18:35 часа с полет на Луфтханза през Франкфурт.

 

15 ден / 12.03.2020

Кацане на летище Франкфурт в 11:30 ч. Излитане в 15:00 часа. Кацане на летището в София в 18:10 ч.

 

Цена на човек в двойна стая: 4555 € / 8909 лв.

Доплащане за единична стая: 1495 € / 2924 лв.

 

Допълнителните мероприятия включват трансфери, местни екскурзоводи и се заявяват и заплащат предварително в България.

От парка Мануел Антонио

Круиз по залез (~4 часа) – 100 €

След трансфера от хотела до пристанището в Кепос, вашият гид на лодката ще ви посрещне и ще ви обясни подробности относно пътуването, както и правилата за безопасност по време на круиза. Капитанът насочва лодката към заобикалящото крайбрежие, а екскурзоводите се грижат за вашия комфорт, като ви предлагат натурални сокове, сода, вода и бира. Едновременно с това, поднасят информация за обитателите на океана. Може да видите делфини, морски котки, костенурки и мигриращи китове. От лодката се виждат част от по-големите острови в района, вкл. Олокуита и Исла Верде. Част от програмата на круиза е красивия плаж, наречен Бизанс, където ще ви бъде осигурена подходяща екипировка за шнорхелинг. Ще бъдете заобиколени от разнообразие от пъстроцветни риби (тук се срещат около 45 вида риби).

В цената се са включени напитки, плодове, лек обяд и много музика.

Какво да носим: слънчеви очила, слънцезащитен крем, фотоапарат, шапка, леки дрехи и резервни дрехи, бански и плажна хавлия.

 

Тур подправките в дъждовната гора (~3 ½ часа) – 60 €

По време на този тур ще се разходите из плантацията за подправки Вила Ванила, разположена на около 16 км от Кепос. Обхваща площ от 27 акра за селскостопанско производство и 125 акра първична и вторична дъждовни гори. Основните култури включват следните подправки: ванилия, цейлонска канела, какао, черен пипер, бахар, куркума и разнообразие от екзотични плодове, етерични масла и лечебни растения. Освен това ще видите уникална колекция от епифити, вкл. орхидеи, бромелии и тиландсии. Ваниловият вкус е най-популярния в света и затова ванилията е основната култура, отглеждана тук. Произходът ѝ е от Централна Америка и Мексико и е втората най-скъпа подправка, заради високата цена на ръчното трудоемко култивиране и обработка. Всяка ванилова орхидея се опрашва внимателно на ръка, а по време на сезона за опрашване посетителите научават как да опрашват ваниловите цветчета. Ванилията е единствения ядлив член от семейството на орхидеите – най-голямото растително семейство на планетата. Обиколката започва със склада, където се сушат, обработват и пакетират подправките. Следва разходка сред епифитите, след което през малкото езерце с риби стигате до мястото, където ще имате възможност да дегустирате сладкиши, печива и сокове, приготвени и овкусени изключително от органични продукти от плантацията. Последната спирка е мястото, от където можете да си купите ванилия и цейлонска канела, топъл шоколад с чили и други продукти, отглеждани в плантацията.

Какво да носим: слънчеви очила, слънцезащитен крем, фотоапарат, шапка, репелент, дълги панталони, подходящи обувки.

 

Канопи сафари /зиплайнинг (~5 часа) – 90 €

Така се нарича най-популярната и изпълнена с адреналин атракция в Коста Рика - най-добрият начин да видите и усетите тропическата джунгла, а именно да се спускате по въжета от платформа на платформа на височина от 50 до 170 метра, да се издигнете над короните на дърветата, да видите света от птичи поглед и да усетите неповторимостта на първичната тропическа гора. Това е приключение, подходящо за хора на всякаква възраст и интереси и предлага по нещичко за всеки: от вълнуващо люлеене като Тарзан до плъзгане по въжените линии, където всеки усеща свободата да „плува” между короните на дърветата в дъждовната гора. В цената на сафарито е включен и обяд (или закуска в зависимост от началния час на екскурзията) в ресторант, намиращ се до прохладните води на реката в сърцето на защитената гора. Тук се намира и градината с пеперудите и серпентариума. Ще се спуснете по 10 въжени линии (стоманени въжета), 2 линии с двойни въжета, ще минете през 18 платформи и по висящ мост. Всички тези вълнуващи атракции са оформени в кръг, който започва и завършва до ресторанта. Този тур е съобразен така, че да има минимално въздействие върху чувствителния екологичен баланс, който съществува в дъждовната гора и е напълно безопасен, а приключението протича изцяло под наблюдението на опитни инструктори с пълно техническо оборудване, одобрено от Туристическия борд на Коста Рика. Тези, които предпочитат да се разходят през джунглата, могат да го направят по оформените пътеки под въжените линии.

В цената е включен трансфер от/до хотела, опитни инструктори, закуска или обяд.

Какво да носим: слънчеви очила, слънцезащитен крем, фотоапарат, шапка, репелент, панталони, подходящи обувки за планински условия.

 

От парка Аренал

Комбинирана екскурзия висящите мостове и разходка до подножието на вулкан Аренал (~5 часа) – 100 €

Екскурзията започва с посещение на висящите мостове (3 км или около 2 часа), което включва 6 висящи и 6 статични моста. Най-добрият начин да усетите удоволствието от близостта до вулкана е да поемете по пътеката, която води до застиналата лава от първото изригване през 1968 г.

Какво да носим: слънчеви очила, слънцезащитен крем, фотоапарат, шапка, репелент, подходящи обувки за планински условия (не са разрешени отворени обувки или сандали), яке и дъждобран.

 

От Бокас дел Торо

Заливът на делфините, коралов риф и плажа на червените жаби (~7 часа) – очаквайте цена

Денят започва с посещение с лодка на залива, където в кристалночистите води игриво подскачат делфините афали, а шнорхелингът позволява да се удивляваме на коралите и пъстроцветния свят на рибите. Следва посещение на плажа на червените жаби, където ще прекарате останалата част от тази екскурзия, лениво излежавайки се и наслаждавайки на разхладителния бриз. В късния следобяд връщане на остров Колон.

Какво да носим: джапанки/сандали, слънчеви очила, слънцезащитен крем, фотоапарат, удобни дрехи, шапка, репелент, бански и плажна хавлия.

Бокас дел Драго, о-в Пахарос и плажа на морските звезди (~7 часа) – очаквайте цена

С тази екскурзия ще се върнем назад във времето – ще посетим селища и ще се запознаем с типичната карибска архитектура на Бокас дел Торо, ще се повозим на лодка, която ще ни отведе до изключително живописния остров Пахарос (не се слиза) и ще завършим със заслужена почивка на прекрасния пясъчен плаж на морските звезди.

Какво да носим: джапанки/сандали, слънчеви очила, слънцезащитен крем, фотоапарат, удобни дрехи, шапка, репелент, бански и плажна хавлия.

 

От Панама сити

Круиз по част от Панамския канал (~5 часа) – очаквайте цена

В зависимост от деня, круизът е възможно да започне от Гамбоа и плаване през шлюзовете Педро Мигел и Мирафлорес. По време на круиза ще видите и двата най-известни моста в страната – Моста на Америките и моста Сентенарио, както и наскоро откритото разширение на канала.

В цената е включен обяд.

Какво да носим: удобни дрехи и обувки, слънчеви очила, фотоапарат, шапка и чадър или дъждобран.

*Пакетната цена е формирана при обменен курс 1 $ = 1.76 лв. В случай на покачване курса на долара, пакетната цена може да претърпи промяна!

 

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: костарикански колон (1 лев ~ 310 CRC); за Панама – щатски долари

МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ: 15

 

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:

Депозит 1700 € при сключване на договор по ранни записвания до 30.09.2019 г.;

депозит 50% при сключване на договор по стандартни цени;

доплащане – 60 дни преди датата на отпътуване. 

Цената включва
 • Самолетен билет София – Франкфурт – Сан Хосе с А/К Lufthansa с включен регистриран багаж 23 кг и ръчен багаж 10 кг;
 • Самолетен билет Панама сити – Франкфурт – София с А/К Lufthansa с вкл. регистриран багаж 23 кг и ръчен багаж 10 кг;
 • Самолетен билет Бокас дел Торо – Панама сити с включен регистриран багаж 23 кг и ръчен багаж 7 кг;
 • Летищни такси (365 € към 01.07.2019 г, подлежат на препотвърждение);
 • Всички трансфери до/от хотели по програмата (вкл. с воден транспорт);
 • Транспорт с автобус/микробус по маршрута, описан в програмата;
 • Местни екскурзоводи по време на целия престой;
 • 13 нощувки със закуски в хотели 5***** и 4****, както следва:
 • 1 нощувка със закуска в хотел Real Intercontinental 5* (или подобен) в Сан Хосе;
 • 3 нощувки със закуски в хотел San Bada Resort & Spa 4* (или подобен) в Национален парк Мануел Антонио;
 • 2 нощувки със закуски в хотел Tabacon Resort & Spa 5* (или подобен) във Фортуна (Нац. парк Вулкан Аренал);
 • 2 нощувки със закуски в хотел Turtle Beach Lodge 3*+ (или подобен) в Тортугеро;
 • 3 нощувки със закуски Playa Tortuga 4* (или подобен) в Бокас дел Торо;
 • 2 нощувки със закуски в хотел El Panama by Faranda Grand Hotel 5* (или подобен) в Панама сити;
 • 4 обяда, както следва:
 • 1 обяд в градините на водопада La Paz;
 • 2 обяда в Тортугеро;
 • 1 обяд по пътя от Тортугеро към Бокас дел Торо;
 • 9 вечери, както следва:
 • 1 вечеря в хотела в Национален парк Вулкан Аренал;
 • 1 вечеря в ресторант Don Rufino в градчето Ла Фортуна;
 • 2 вечери в хотела в Тортугеро;
 • 3 вечери в хотела в Бокас дел Торо;
 • 1 вечеря в хотела в Панама сити;
 • 1 вечеря в ресторант в зоната Амадор в Панама сити;
 • Кратка панорамна обиколка на Сан Хосе;
 • Посещение на Национален парк Вулкан Поас и градините на водопада La Paz;
 • Пешеходен тур в Национален парк Мануел Антонио;
 • Посещение на Национален парк Карара;
 • Трансфер с лодка до/от хотела в Торугеро;
 • Разходка в градчето Тортугеро;
 • Разходка с лодка по каналите на Национален парк Тортугеро;
 • Пешеходна разходка в дъждовните гори на Национален парк Тортугеро;
 • Панорамна и пешеходна обиколка на Панама сити;
 • Изходна такса при отпътуване от Панама;
 • Водач-преводач от България по време на пътуването;
 • Медицинска застраховка с покритие 30 000 евро
Цената не включва
 • Изходна такса при напускане на Коста Рика – 29 USD (заплаща се на място)
 • Круиз по залез с вкл. лек обяд (4 часа) – 100 €
 • Канопи сафари с вкл. обяд или закуска (5 часа) – 90 €
 • Тур подправките в дъждовната гора с дегустатция на напитки и сладкиши (~3 ½ часа) – 60 €
 • Национален парк Аренал и висящите мостове (~5 часа) – 100 €
 • Заливът на делфините, коралов риф и плажа на червените жаби (7 часа) – очаквайте цена
 • Бокас дел Драго, о-в Пахарос и плажа на морските звезди (7 часа) – очаквайте цена
 • Круиз по част от Панамския канал с вкл. обяд (5 часа) – очаквайте цена
 • Бакшиши общо ~ 70 USD (заплащат се на място)
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 • Задграничен паспорт с 6-месечна валидност от датата на връщане;
 • няма задължителни имунизации, които да се изискват при пътуване до Коста Рика и Панама.
 • За деца под 18 г., пътуващи без един или двамата родители се изисква нотариално заверена декларация от единия или двамата родители (в зависимост от случая), чийто оригинал и копие трябва да се представят от придружителя на детето на граничните власти!!! 

Подобни Оферти


Валидна: ДО 04.01.2021

Коледа и Нова година в Будапеща!

5 дни / 4 нощувки

23.12.2020-27.12.2020г. 

30.12.2020-03.01.20201г.

Топ цени!

Представител на Лале Тур в Будапеща на български език!

Валидна: ДО 18.12.2020

Дубай за всеки

8 дни / 7 нощувки

Дати от 19.10.2020г до 07.12.2020г

Цени от 1088лв

Валидна: ДО 26.02.2021

Екскурзия до екзотичната Шри Ланка

 Екскурзия до островът на удоволствията и подправките

Водач на български език

С гарантирани дати   

12.10.2020 – 21.10.2020 
10.01.2021 – 19.01.2021 
14.02.2021 – 23.02.2021 

Валидна: ДО 31.12.2020

Нова Година 2021 в Дананг, Виетнам

От 27.12.2020 до 05.01.2021

10 дни / 7 нощувки

Промо цени за ранни записвания!

Валидна: ДО 24.03.2021

Бразилия и Аржентина с водопадите Игуасу

Невероятно пътешествие 

С водач от България

13дни /10нощувки

Гарантирани дати

18.11.2020 – 29.11.2020 

09.03.2021 – 21.03.2021

Валидна: ДО 28.04.2021

Екскурзия остров Бали

Екскурзия до тропическия рай

 11дни /8нощувки

Гарантирани дати 

23.09.2020 – 03.10.2020 

05.10.2020 – 15.10.2020 

15.04.2021 – 25.04.2021