Ливан – Земя на древността

Екскурзия до Ливан 

5 нощувки / 6 дни 

Дати от 21.04.2024 до 26.04.2024

Наричат Ливан последната християнска запетайка в ислямския свят или перлата на Близкия Изток. От древността до днес тази малка по територия държава е побрала хилядолетна история. В миналото територията на днешен Ливан е заселена от финикийците. Те създават много търговски колонии по цялото Средиземно море – Берит /днешен Бейрут/, Тир и Сидон. През III в.пр.Хр. тези падат под властта на Александър Македонски. По отношение на своята многопластова история, ще можете да се върнете над 7000 г назад. В древни времена ливанците обитавали обширните ливански кедрови гори, които сега са изобразени на техния национален флаг. Ливанците са едни от най-красивите, усмихнати и приятелски настроени хора в цял свят. Кухнята им е пословична и хора от цял свят отиват, за да я опитат. Независимо дали сте си избрали хилядолетна история, красива природа, или просто гурме туризъм, Ливан ще ви накара да се почувствате сякаш сте си у дома!

План на пътуване:   

ДЕН 1: София - Бейрут
Среща на летище София и полет за Бейрут. Пристигане на летището в Бейрут. Трансфер и настанявaне в хотел.
Нощувка.

ДЕН 2: Бейрут и Бейтедин Закуска. Днес ни очаква чудесна обиколка на Бейрут /включена в пакетната цена/ - магнетичната столица на Ливан. Град с 5 000-годишна история, преминал през своиде възходи и падения. Град до скоро раздиран от ужасите на гражданската война и почти сринат до основи, възкръснал от пепелта, модерен и динамичен. С характерен ориенталски чар, пъстри кафенета, модерна архитектура, исторически паметници, кулинарни изкушения и гостоприемство, Бейрут е върховата точка от нашето пътуване. Денят започва с посещение на Национално историческия музей, където е събрана една от най-големите колекции от артефакти, разкриваща историята на тази богата страна. Ще видим една от най-редките мозайки на седемте мъдредци и надписа на саркофага на цар Ахирам. Ще се разходим до старите римски бани, ще видим археологическите разкопки, които разкриват слоеве от древногръцки, римски, византийски, арабски, кръстноски и османски периоди. Продължаваме с централната част на Бейрут - площад Нежви и улица Маарат, едни от най-живописните и изпълнени с живот зони в града.
Продължаваме към джамията Мохамед Ал Амин - най-красивата и голяма в Ливан. Нейната история започва през 19-ти век, където на мястото ѝ е построена Завия - кът за политви. Дизайнът напомня за монументалната архитектура на османците. Ще посетим и Маронитската катедрала Свети Георги. Известна с неокласическата си фасада, изграждането ѝ е вдъхновено от базиликата Санта Мария Маджоре във Флоренция. Следобед по желание полудневна екскурзия до Бейтедин /срещу допълнително заплащане - 35 евро на човек/. Ще посетим Двореца - един от най-красивите и ярки модели за пример на източна архитектура. Ще завършим деня с посещение на кедровата гора в района на Шуф.Връщане в Бейрут.  Нощувка.

ДЕН 3: Хариса - Пещерата Джейта Грото - Библос Закуска. Свободно време в Бейрут или по желание целодневна екскурзия до Хариса, Пещерата Джеита и Библос /срещу допълнително заплащане - 65 евро на човек/.

Обиколката ни ще започне с Хариса. С лифт ще се изкачим до храма на Света Хариса и статуята на Дева Мария, която се издига високо над града.Следва пещерата Джейта Грото - най-дългата пещера в Близкия изток, е един от най-ярките национални ливански символи. Истинско чудо! Името на пещерата идва от града, в който се намира и в буквален превод означава "рев" или "шум от вода". Спокойни потоци, които текат през блестящите пещери и захранват близката река Нар ал Калб - Кучешката река. В една от горните галерии се намира най-големия сталактит в света.Последната ни спирка за деня е Библос - живописно разположен на брега на Средиземно море. Бил е един от главните градове на древна Финикия.Известен е с това, че доставя египетски папирус в Древна Гърция, откъдето идва и името му - библос. По време на владичеството на египетските фараони е търговска и религиозна столица на финикийското крайбрежие. Родина е на първата линейна азбука, предшественик на всички съвременни такива.Връщане в Бейрут. Нощувка.

ДЕН 4: Сайда - Магдуш - Тир Закуска. Свободно време в Бейрут или по желание целодневна екскурзия до екскурзия до Сайда, Магдуш и Тир /срещу допълнително заплащане - 65 евро на човек/. Започваме със Сайда или по-известен като древния Сидон.  В древността града е наричан в още "Кралицата на моретата". Днес Сайда е третия по-големина град в Ливан, важно пристанище и градски център в южната част на страната. Сидон е древен град с повече от четири хиляди години история. Благоприятното му разположение на бреговете на Средиземно море, става причина за неговото бързо развитие и налагане като основен търговски център по времето на финикийците. Продължаване за Магдуш. Една от най-известните забележителности в града е кулата, където се счита, че Дева Мария е чакала Исус, докато той се е молел в Сидон. При подходящо време ще посетим светилището Мантара. Пристигане в Тир - известен и като Сур се намира в Южен Ливан.Името му означава "скалист остров". Разположен е на брега на Средиземно море, на 70 км от Бейрут и на 12 км северно от границата с Палестина. Историческата част на града се намира на естествено защитен полуостров. Тир е основан около 2 750 година пр.н.е. и през Античността е един от основните финикийски градове. И до днес тук са съхранени внушителни руини от римски крепости.Връщане в Бейрут.Нощувка.

ДЕН 5: Анжар - Баалбек /градът на Слънцето/ - Ксара
Закуска. Свободно време в Бейрут или по желание целодневна екскурзия до Анжар, Баалбек и Ксара /срещу допълнително заплащане - 80 евро на човек/. Отпътуване към Баалбек с кратка спирка на руините на Анжар, в превод означаващ "бягаща река", но и известен като "Гостоприменият дом на арменците". Продължаваме през долината Бекаа, сгушена между красиви селца, винарни и руини. Районът на Бекаа се слави със своята древна история и множество исторически паметници. Най-прочут от тях е древният храмов комплекс край едноименния град Баалбек. Там са почитани Юпитер, Венера и Меркурий. Въпреки прочутите храмове на трите божества, в наши дни учените знаят, че районът на Баалбек е имал значение на религиозно средище хиляди години преди Римската империя. Програмата предвижда посещение на храмовете на Юпитер и Бакх, които със своите размери засенчват повечето запазени до наши дни храмове от епохата на античността и се отличават с невероятна декорация. Ще видим и една от най-древните винарски изби в Ливан - Ксара с дегустация на плътно вино с остатъчен вкус. Дегустацията е на 4 премиум марки вина /Chateau Rouge, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cuvee IIIe Millénaire/. Връщане в Бейрут.Нощувка.

ДЕН 6: Бейрут - София Закуска. Свободно време в Бейрут. Късен следобед трансфер до летището и полет за София. Пристигане на летище София.

 

ДАТИ И ЦЕНИ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата Хотел Цена на човек в двойна стая Цена на човек в единична стая
21.04.2024 - 26.04.2024 Parisian Plaza Hotel 4* или подобен 1 390 евро 1 690 евро

 

 

Цената включва
  • Самолетен билет София - Бейрут - София с вкл. летищни такси и 20 кг чекиран багаж
  • 5 нощувки със закуски
  • Всички трансфери в програмата
  • Полудневна екскурзия в Бейрут с екскурзовод на български език
  • Транспорт с луксозен и климатизиран автобус
  • Здравна аастраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро
  • Водач на български език
Цената не включва
  • Допълнителни мероприятия и екскурзии, за които изрично е упоменато, че са по желание и не са включени в пакетната цена
  • Полудневна екскурзия до Бейтедин - 35 евро на човек
  • Целодневна екскурзия до Хариса, Пещерата Джейта Грото и Библос - 65 евро на човек
  • Целодневна екскурзия до Анжар, Баалбек и Ксара - 80 евро на човек
  • Целодневна екскурзия до екскурзия до Сайда - Магдуш - Тир - 65 евро на човек
  • Разходи от личен характер
  • Застраховка "Отмяна на пътуване"
  • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
  • Бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори - 30 USD на човек
  • Градска такса в хотела в Бейрут, в случай, че се изисква такава
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Виза: Виза за Ливан се получава на летището при пристигане и към момента е безплатна. Виза за Сирия: моля, изпратете ни цветно сканирано копие от паспорта си (в jpeg-формат), когато резервирате пътуването. Ще кандидатсваме предварително за одобрение за виза за Сирия, което може да отнеме 10 дни за пътуващи с Европейски паспорт. Одобрението не е виза. Визата се получава и заплаща на границата. Цената е около 60-80 евро и зависи от националността. Без израелски печати и визи в паспорта!
  • ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
  • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авио компаниите!
  • Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост, с цел оптимизация.
  • Допълнителни екскурзии и мероприятия - заявяват се и се заплащат в България!
  • НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ И УСЛОВИЯ НА ЗАПИСВАНЕ:
  • Международен паспорт, валиден минимум 6 месeца от крайната дата на пътуването
  • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметкa
  • ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ - Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават вал
  • МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ - Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Подобни Оферти


Валидна: ДО 15.11.2024

Самолетна екскурзия до Тоскана

Екскурзия до невероятната Италия 

4 нощувки/ 5 дни 

Дати от 13.11.2023 до 16.10.2024

Валидна: ДО 01.04.2024

Карнавала в Ксанти

Карнавала в Ксанти 

1 нощувка/2 дни 

Дати от 16.03.2024 до 17.03.2024

Валидна: ДО 01.11.2024

Венеция и Милано

Екскурзия до Класическа Италия

3 нощувки/ 5 дни 

Дати от 03.04.2024 до 23.10.2024

Валидна: ДО 01.10.2024

Почивка 2024 в Пулия

Почивка 2024 в  Пулия

 8 дни / 7 нощувки

Дати: 25.05.2024, 01.06.2024, 08.06.2024, 15.06.2024, 22.06.2024, 29.06.2024, 06.07.2024, 31.08.2024, 07.09.2024, 14.09.2024, 21.09.2024

Валидна: ДО 27.12.2024

Ескурзия до Солун, Метеора, Вергина и Едеса

Екскурзия в Гърция 

2 нощувки / 3 дни 

Дати от 23.02.2024 до 20.12.2024

Валидна: ДО 01.05.2024

Магията на Тайланд - Банкок и екзотичния о-в Пукет

Екскурзия в ТАЙЛАНД - ПУКЕТ И БАНКОК, Перлите на Индокитай, с водач от България

7 нощувки/ 9 дни

Дати от 10.04.2024 до 18.04.2024