Екскурзия до Грузия и Армения

Незабравима екскурзия до Грузия и Армения

9 дни/ 8 нощувки

от  14.04.2023 до 22.04.2023

Грузия и Армения 

Земята, която даде на света Златното руно и опази най-древните ръкописи.
Самолетни програми

Държави: Армения, Грузия

Маршрут: София/Варна - Истанбул - Тбилиси - Мцхета - Ананури - Баграташен - Ахпат - Дилиджан – Севан - Ереван - Ечмиадзин – Звартнотс – Гарни – Гегхард - Бавра – Квертиси – Варджия - Акхалтсикхе - Боржоми – Уплисцихе – Гори – Казбег - Гергети - Тбилиси - Истанбул

Времетраене: 9 дни/8 нощувки

Грузия, земя на скали и планини, средновековни крепости и манастири, зелени хълмове, величествени планини, дълбоки пещери и скалисти плажове. Страна, в която любителите на културата и историята ще имат чувството, че са били пренесени в миналото, докато се разхождат из селата и градовете.
Любителите на открито ще бъдат изумени от изумителните пейзажи на планините и всеки пътешественик ще изпита невероятното гостоприемство на хората и ще бъде почерпен с пиршество от вкусна храна и вино

 

Програма 

 

Ден 1: София/Варна – Истанбул - Тбилиси Тръгване от София в 09:40 ч. с полет на Turkish Airlines и кацане в Истанбул в 11:10 ч. Излитане от Варна в 09:00 ч. и пристигане в Истанбул в 10:05 ч.Полет в 13:20 ч. Кацане в Тбилиси в 16:35 ч. Трансфер до хотел "Marionn" или подобен и настаняване. Вечеря в местен ресторант.Нощувка.

Ден 2: Тбилиси и светини на християнствотоСлед закуска започва обзорна екскурзия из аристократичния Тбилиси, основан през V век. Предимство е, че повечето културни паметници се намират на минути един от друг. Сред най-важните забележителности са катедралата Сиони (от VІ – VІІ век), базиликата Анчисхати (VІ век), която е и най-старият оцелял до наши дни християнски храм в града, църквата „Света Троица” – най-високият храм в града, Синагогата, крепостта Нарикала, от която се открива прекрасна панорамна гледка към града, статуята на Майка Грузия. Ще посетим и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Затова наричат Тбилиси „топлия град”.След обяд ще проследим историята на едни от най-важните грузински светини на християнстовото. Отправяме се към древната грузинска столица и религиозен център Мцхета. Оттук е започнало разпространението на християнството в Грузия. На това място ще посетим манастирския комплекс Джвари (VІ век) и катедралата Светицховели (ХІ век), където се съхранява парче от ризата на Исус Христос. И двете християнски светини са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.Завръщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.

Ден 3: Кавказко приключение Закуска. Свободно време или срещу допълнително заплащане екскрузия „Светините на Християнството”. От Тбилиси се насочваме по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници.  Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), алпийския курорт Гудаури, а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма на Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина. Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м). Завръщане в Тбилиси, вечеря и нощувка.

Ден 4: Синята перла на Армения След закуска отпътуваме за грузинско-арменската граница. При Баграташен започва арменската част от туристическата ни програма. Най-напред ще посетим манастирa Ахпат (обект на ЮНЕСКО), след което се отправяме към езерото Севан, известно като Синята перла на Армения и едно от най-големите високопланински езера в света. Ще преминем през балнеоложкия курорт Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Ще се разходим из старата част на града с магазините за сувенири и занаятчийски ателиета. Ще спрем на брега на езерото, където ще видим манастирския комплекс Севанаванк и ще вечеряме вкусно приготвена риба. Отпътуване за столицата Ереван, най-големият град в Армения, и настаняване в хотел „Ani Central Inn” или подобен. Нощувка.

Ден 5: Копието на съдбатаЗакуска. Свободно време или срещу допълнително заплащане екскрузия „Копието на съдбата”. Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук. Завръщане в Ереван. Вечеря и нощувка. 

Ден 6: Ереван След закуска предстои обзорна екскурзия из арменската столица. Градът е разположен на река Хардзан, извираща от езерото Севан. Отличителна е архитектурата на сградите му, построени с пъстри туфи от началото на ХХ век. Ереван според отзивите на посетили го туристи е спокоен град, тук почти няма престъпност, а чужденецът е добре дошъл навсякъде. В центъра е обширният Площад на Републиката със сградите на парламента, историческия музей и националната художествена галерия. Един от най-внушителните паметници в града е този на Майка Армения. В Ереван се намира и Библиотеката за древни манускрипти Матенадаран. Тя е една от най-големите в света и съхранява огромно количество ръкописи от античния свят. Пешеходната ни разходка из града ще продължи край комплекса Каскада, операта, Мемориала на арменския геноцид. Многобройни са и зелените паркове в града. И след такова завръщане в миналото идва ред и на много приятни забавления. Ще посетим конячния завод, където се произвежда знаменития арменски коняк „Арарат” (къде без дегустация!). Следва пазарът Шука, където се предлагат традиционни за страната сладки и сушени плодове. Вечеря и нощувка.

Ден 7: 13-етажен „град” в скалите След закуска отпътуване за град Гюмри, наричан доскоро Ленинакан на името на известния комунистически вожд, и границата с Грузи и Бавра – Ниноцминда. Пресичане на границата и посещение на замъка Кервици, пещерния град и манастирския ансамбъл Варджия – 13 етажен град, "изрязан" в скалите. Настаняване в хотел „Akhaltsikhe Rabati Gino” или подобен в Акхалтсикхе. Вечеря и нощувка. 

Ден 8: В музея на Сталин Закуска и отпътуване за Тбилиси. По път екскурзия в парка Боржоми, където ще опитате известната  изворна минерална вода. Отиваме в Гори, родният град на генералисимуса Й. В. Сталин, чиято родна къща е превърната в музей. Освен него, ще видим и пещерния град Уплисцихе, съществувал през първото хилядолетие до новата ера. През него е минавал Пътят на коприната. Този древен комплекс е съхранил пещерни жилища, пекарна, винарна, античен театър. Настаняване в хотел “Marionn” или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 9: Тбилиси - Истанбул - Варна/София Закуска.Трансфер до летището за полет от 10:40, който каца в Истанбул в 12:10. Полет за София в 13:30, който каца в 14:45. Полетът за Варна излита в 20:35  и каца в 21:35.

 

Дати

 

 • Пакетна ПРОМО ЦЕНА при отпътуване от СОФИЯ:
  1751 евро/3425 лв. при записване до 30.11.2022.
 • Пакетна ПРОМО ЦЕНА при отпътуване от ВАРНА:
 • 1751 евро/3425 лв. при записване до 30.11.2022.
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 1871 евро/3659 лв.
 • Стандартна цена за отпътуване от Варна: 1871 евро/3659 лв.
 
 
 
 

Цената включва
 • самолетен билет София/ Варна – Истанбул – Тбилиси – Истанбул - Варна/София
 • летищни такси в размер на 367 лв. (към 04.04.2022 г.). При разлика в размера на таксите към датата на издаване на билетите, съответната разлика се доплаща или връща.
 • 8 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*
 • туристическа обиколка на Тбилиси
 • сити тур на Ереван
 • дегустация на коняк
 • климатизиран транспорт по маршрута
 • всички екскурзии и трансфери, описани в програмата
 • входни такси за посещаваните туристически обекти
 • екскурзоводско обслужване на английски или руски език по време на тура
 • медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек.
 • водач-преводач на групата от фирмата-организатор
Цената не включва
 • такси обслужване на местните шофьори и екскурзоводи - 45 евро/88 лева - заплащат се в България с последната вноска
 • доплащане за застраховка „Отмяна на пътуване и съкращаване на пътуване с опция за удълване на пътуване и специални условия „Ковид – 19“ – 6 % (за повече информация и детайли по офертата, моля да се обърнете към нашите офиси)
 • доплащане за медицинска застраховка за лица между 65 и 74 години - 12 лв.
 • доплащане за медицинска застраховка за лица между 75 и 85 години - 38 лв.
 • екскурзия „Светините на християнството” – 50 евро/98 лв.
 • екскрузия „Копието на съдбата” – 55 евро/108 лв.
 • лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.)
 • неупоменати в програмата услуги
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 • Минимален брой участници: 10
 • Условия за записване:
 • Депозит: по 100 лв. на човек до 3 дни след подписване на договор
 • Втори депозит: по 400 лв. на човек до 60 дни преди отпътуване
 • Пълно плащане: до 30 дни преди отпътуване
 • Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
 • COVID-19: Виж актуалните изисквания тук.
 • Допълнителни условия:
 • Доплащане за единична стая: 326 лева
 • Анулационни условия:
 • В случай на отказ от пътуване и прекратяване на договора от Туриста, Туроператорът възстановява платената сума за туристическите услуги, като удържа стойността на издадения на Туриста самолетен билет, ако има такъв, и допълнително следните неустойки:
 • - от деня следващ деня на подписване на договора до 120 клендарни дни преди датата на тръгване – такса в размер на 100 лв. на турист.
 • - от 60 до 30 дни преди началната дата на изпълнение на туристическите услуги – неустойка в размер на внесения депозит.
 • - от 29 дни до началната дата на изпълнение на туристическите услуги неустойката е в размер на 100% от платената обща цена.
 • Цените са калкулирани при курс 1 $ за 1.77 лв. При разлика с 5% и повече, цената подлежи на прекалкулация.
 • Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение

Подобни Оферти


Валидна: ДО 01.12.2024

Почивка на Канарските Острови - Фуертевентура

Почивка на Канарските Острови - Фуертевентура

7 нощувки/ 8 дни 

Дати от 15.11.2023 до 22.11.2023

Валидна: ДО 01.04.2024

Свети Валентин в Севилия

Свети Валентин в Севилия 

4 нощувки/ 5 дни 

Дати от 11.02.2024 и от 17.03.2024

Валидна: ДО 01.05.2024

Магията на Тайланд - Банкок и екзотичния о-в Пукет

Екскурзия в ТАЙЛАНД - ПУКЕТ И БАНКОК, Перлите на Индокитай, с водач от България

7 нощувки/ 9 дни

Дати от 10.04.2024 до 18.04.2024

Валидна: ДО 13.01.2024

Нова Година 2024 в Дубай

Нова година в Дубай

7 нощувки/ 8 дни 

Дати от 27.12.2023 до 03.01.2024

Валидна: ДО 01.03.2024

СВЕТИ ВАЛЕНТИН В ПОРТУГАЛИЯ

СВЕТИ ВАЛЕНТИН В ПОРТУГАЛИЯ 

4 НОЩУВКИ/ 5 ДНИ

ДАТИ ОТ 12.02.2024 ДО 16.02.2024