Екскурзия до Узбекистан съчетана с кулинарен тур

Незабравима екскурзия до Узбекистан 

9 дни/ 7 нощувки / 7 закуски / 7 вечери 

Дати от 27.09.2022 до 05.10.2022

Какво прави тази програма различна – наред с разказите за приказните Самарканд и Бухара, невероятната Хива, мистериозната пустиня Къзълкум и зеления Шахрисабз, за туристите това пътуване назад във времето ще се превърне и в незабравимо кулинарно изживяване. За целта сме предвидили 3 специални вечери под формата на мастър клас, в които те не само ще бъдат наблюдатели, но и ще могат да вземат участие в приготвянето на най-известните традиционни ястия, характерни за съответните райони и признати от ценителите на невероятно вкусната узбекска кухня.

Реномираният пътеводител Lonely Planet нареди Узбекистан на 2-ро място сред най-привлекателните дестинации за приключения за 2019 г. и това съвсем логично има своето обяснение. Страната е с имидж на най-безопасната в Централна Азия, туризмът се развива устойчиво (за 2018 г. е отбелязан двоен ръст в посещенията на туристи), правят се облекчения за туристите, едно от които е въведеното отпадане на визи от 01.02.2019 г. за 45 държави, сред които и България. Интересната история на Узбекистан с възстановени и добре поддържани архитектурни паметници, спокойствието и чистотата в градовете, приветливите и гостоприемни узбеки, слънчевото време и една от най-вкусните кухни стават все по-популярни сред любознателните пътешественици, които никога не остават разочаровани от преживяното. А защо и вие да не сте едни от тях?

Казват, че градовете се ценят по имената на хората, които са живели в тях. Това напълно се отнася и за Узбекистан–една страна, която е дала велики имена, извършили поврат в човешката история. В Узбекистанвсяка педя земя ви разкрива позната сцена от историята, среща ви с известно име.От векове споменаването на узбекските градовее вълнувало въображението с картини от камилски кервани, натоварени с коприна и екзотични подправки, оживени базари, пищни медресета. Храбри изследователи през вековете привличатевропейското общество с разкази за мистериознипустини. Притихналитеградове  спят, окъпаниот  ярката лунна светлина. Дворцитесе преобразяват. Плоските кирпичени покриви се превръщатв мраморни.Високите деликатни минарета се издигаткато мъгляви силуети, наподобяващи стражи, които зорко пазят градовете. За пътешественика това вече не са реални градове, а страници, откъснатиот омайните разкази за 1001 арабски нощи.

Едно от незабравимите преживявания ще свързва спомените ви с очарователния вкус на узбекската кухня – една от най-богатите в региона, а прословутият узбекски пилаф –най-известното национално ястие, ще ви впечатли с изключителнотосиразнообразие и със запазената традиция на приготвянето му.

Всичко, което виждате, почувствате или преживеете в тази страна, е усещане за уникалност, индивидуалност и красота. Всяка разходка има собствен дух, всеки град има своя разказ, всеки човек има своя лична приказка!

 

София – Истанбул - Ташкент – Самарканд - Шахрисабз - Бухара - Хива - Ургенч - Ташкент – Истанбул - София

 

Програма

1 ден София – Истанбул - Ташкент В 15.35 ч. полет на Turkish Airlines за Ташкент през Истанбул. Кацане в Истанбул в 17.00 ч. Излитане в 18.40 ч. за Ташкент.

2 ден Ташкент Кацане в Ташкент в 01.00 ч. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка. Закуска и време за почивка. В ранния следобед среща с местния екскурзовод и начало на полудневна обиколка на Ташкент - столицата на Узбекистан. Един от най – големите и бързо развиващи се градове в Централна Азия, впечатлява със своя добре запазен исторически център, в който са съхранени безценни паметници на културата, поместени сред безкраен лабиринт от тесни и криволичещи улички. Обиколката предвижда посещение на комплекса Казрет имам, в чиято библиотека се намира прочутият коран на халифа Утман, считан за едно от най - старите копия на Корана. Посещението на религиозния комплекс предвижда и разглеждане на петъчната джамия, медресето на Барак Кан, мавзолея на суфи поета Абу Бакр Кафал, както и Ислямския институт „Имам ал Букхари“. След кратка разходка с метрото на Ташкент, групата ще посети площада на Амир Темур, площада на Независимостта, както и Музея за приложни изкуства. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
 
3 ден Ташкент - Самарканд Ранна закуска. Отпътуване на борда на високоскоростен влак за Самарканд /времетраене 2.10 мин./. Основан още през VIII в. пр. н.е., това е един от най – древните градове. Той преживява своя Златен век през епохата на Тамерлан, когато културата и изкуствата процъфтяват, и са построени редица от най – значимите сгради в града. Пристигане в 07.28 ч. и начало на обиколката на Самарканд (UNESCO) с впечатляващия Пясъчен площад, заобиколен от грандиозните фасади на три медресета, джамията Биби Ханум, посветена на първата жена на Тамерлан. Не по - малко впечатляваща, а и с огромна историческа стойност, е гробницата Гур Амир, в която са положени останките на великия пълководец Тамерлан, Централния базар. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
 
4 ден СамаркандЗакуска. Самарканд е една от най – романтичните спирки по Пътя на коприната. Неговата архитектура го е направила забележително творение на средновековната цивилизация. Градът се наслаждава на златна слънчева светлина, която кара всичко да блести – от мозайките на гробниците и ослепителните лазурносини керемиди на куполите до златните и сребърни лъчи, които се промушват през шаловете на жените. Обиколката на Самарканд продължава с обсерваторията на Улуг Бег, построена през 1420 г., и считана за една от най – съвършените в арабския свят, гробищния комплекс Шахи Зинда, състоящ се от гробниците на редица приближени до тимуридската династия особи. Тези обекти впечатляват с изящните си декорации от теракота и майолика, които са сред върховите постижения на персийското декоративно изкуство в Средна Азия. Посещение на фабрика за хартия в селището Кони Гил, възраждаща древна традиция, базирана на старите Самаркандски технологии. Вечеря. Нощувка.
 
5 ден Самарканд – Шахрисабз – Бухара Закуска. Отпътуване за Шахрисабз. Пътят минава през живописен планински проход Тахтакарача. Пристигане в Шахрисабз. Програмата предвижда посещение на Мавзолея, построен от Тимур, в памет на най - големия му син Джагонхир, посещение на джамията Хазрет Имам и джамията Кук Гумбаз. Продължаване за Бухара /разст. 300 км/. Пристигане в Бухара вечерта. Градът е един от най - старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история той израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на поклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди - създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е вписана в листата на ЮНЕСКО. Настаняване в хотел. Вечеря. Фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги. Нощувка.
 
6 ден БухараЗакуска. Начало на пешеходна обиколка из старата част на града. Древният град прилича на съвършен оазис в пустинята, осеян с тесни, лъкатушещи улички и порутени исторически монументи, осеяни с щъркелови гнезда. В сърцето на стария град е Лиаб-и-Хауз – освежаващ басейн с вода под сянката на черници, заобиколен с чайни с дивани със сложни дърворезби. Днес езерото се намира в центъра на важен архитектурен ансамбъл, включващ и сградата на най – голямото медресе в града. Обиколката предвижда и посещение на най - старата джамия, както и на внушителната крепост Арк, която в продължение на векове е била средище на административната власт в града. Разглеждане на Клалян минар – един от символите на града, както и на мавзолея Чашма Аюб – Изворът на Йов, свързан с интересна легенда. Привечер свободно време. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
 
7 ден Бухара - Хива  Закуска. Отпътуване за Хива. Пътят между Бухара и Хива прекосява пустинята Къзълкум и следва маршрутът на керваните отъпкали „Пътят на коприната“. Предвиждат се спирки за снимки на бреговете на величествената р. Амударя и в пустинята. Пристигане в Бухара в късния следобед. Настаняване в хотел и свободно време. Вечеря. Нощувка.
 
8 ден Хива - Ургенч - Ташкент Закуска. Туристическа програма в Хива, която включва посещение на вписания в листата на ЮНЕСКО комплекс Ичан Кала. Това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в., с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени, датиращи от XII – XVII в. Специален интерес представлява превърналото се в символ на града минаре Калта Минор, което, макар и недовършено, със своите 29 м е една от най - впечатляващите сгради в комплекса. Разходката предвижда и разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Вечеря в местен ресторант. Трансфер от Хива до летището на Ургенч /разст. 32 км/ и полет в 21.30 ч. за Ташкент /времетраене 1.20 мин/. Кацане в столицата на Узбекистан в 22.30 ч.
 
9 ден Ташкент – Истанбул – София В 02.40 ч. полет на Тurkish Airways за Истанбул. Кацане в Истанбул в 05.55 ч. Полет за София в 07.35 ч. Кацане в 08.45 ч.

 

Дата по програма 

27.09.2022 

9 дни / 7 нощувки / 7 закуски /7 вечери

Цени на човек настанен в двойна стая  от 3095.00 лв.

 

Цената включва
 • самолетен билет на Turkish Airlines София – Ташкент - София с включени летищни такси и чекиран багаж до 23 кг
 • самолетен билет с летищни такси и 1 брой чекиран багаж до 23 кг за вътрешен полет Ургенч - Ташкент
 • билет за високоскоростен влак Ташкент - Самарканд
 • 7 нощувки в хотели 4****, от които 2 – в Ташкент, 2 – в Самарканд, 2 – в Бухара, 1 – в Хива
 • 7 закуски
 • 7 вечери в ресторантите на хотелите/местни ресторанти с чай, кафе, минерална вода и безалкохолни напитки
 • фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги в Бухара
 • местен екскурзовод на английски или руски език с превод от водача на групата
 • туристическа програма
 • входни такси за музейните обекти и мавзолеи, посочени в програмата
 • всички трансфери по програмата
 • водач-преводач от агенцията по време на цялото пътуване
 • 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса
Цената не включва
 • бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори - 35 EUR /заплащат се основния пакет/
 • лични разходи
 • PCR тест при излизане или влизане в България и Узбекистан в зависимост от актуалните изисквания към момента на пътуване
 • Доплащане за: единична стая – 435 лв.
 • медицинска застраховка с покритие 15 000 EUR – 14.00 лв., за лица над 65 г. – 28.00 лв., над 75 г. – 42.00 лв.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 • Примерни хотели, предвидени по програмата: The Royal Mezbon или подобен в Ташкент, Grand Samarkand или подобен в Самарканд, hotel Asia Bukhara или подобен в Бухара, hotel Asia Khiva или подобен в Хива.
 • Парична единица: узбекски СУМ (UZS)
 • 1 EUR = 12 522 UZS
 • 1 USD = 10 674 UZS
 • 1 BGN = 6423 UZS
 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 15 туристи
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата.
 • Необходими документи: международен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуването. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан.
 • Начин на плащане: депозит - 500 лв., доплащане – до 31 дни преди отпътуване.
 • Застраховка „Отмяна от пътуване“ /препоръчваме/: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
 • Използвани транспортни средства по програмата: • самолет • автобус • високоскоростен влак•
 • Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя, както и оставащи брой дни до периода на отпътуването. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 2.5 % и 4.5 % върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
 • МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ - Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
 • ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ - Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават вал

Подобни Оферти


Валидна: ДО 28.02.2023

Карнавала във Венеция

Карнавал във Венеция 

4 дни / 3 нощувки

Дати от 09.02.2023 до 12.02.2023

Валидна: ДО 01.04.2023

Екскурзия до Мароко

Екскурзия до  Мароко

6 дни / 5 нощувки

Дати от 15.03.2023 до 20.03.2023

Валидна: ДО 15.11.2022

РОМАНТИКАТА НА ФЛОРЕНЦИЯ

Екскурзия до Флоренция 

с директен чартърен полет от Варна

Дати от 03.03.2022 до 03.11.2022

Валидна: ДО 08.01.2023

Нова година в Рим

Екскурзия до Величествения Рим

3 нощувки/4 дни

от 30.12.202 до 02.01.2023

 

Валидна: ДО 14.01.2023

Коледа и Нова година в Будапеща!

4 дни / 3 нощувки

23.12.2022- 26.12.2022г. 

30.12.2022-02.01.2023г.

Топ цени!

Представител на Лале Тур в Будапеща на български език!

Валидна: ДО 05.01.2023

ЙОРДАНИЯ – ПЛАЖ и ВЪЛНУВАЩИ ЕКСКУРЗИИ

Почивка в Йордания 

Директни чартърни полети

7 нощувки/ 8 дни

Дати  22.10.2022 - 10.12.2022