Поклоническо пътуване в Кападокия и Истанбул

14/05 – 19/05/2019

6 дни /5 нощувки

С включени полети София – Кайзери (Кападокия) - Истанбул - София

Кападокия е мистичен ландшафт, създаден от самата природа; един музей на открито, включен в списъка на Юнеско за световно наследство. Причудливите форми са образувани преди 60 милиона години след едновременното избухване на двата вулкана Ерчийес и Хасандаг. Под действието на водата и вятъра са се образували истински природни шедьоври. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а около 5 век човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. Тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики.

 

1 ден – 14/05/2019 – София - Кайзери

Полет София – Кайзери през Истанбул. Пристигане. Трансфер до Прокопи (Юргюп) и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

По желание: полет с въздушен балон над приказния пейзаж на Кападокия (срещу допълнително заплащане), за да разгледате от „птичи поглед“ неповторимата красота на това място, а вечерта можете да участвате в мистична церемония, наречена „въртящи се дервиши“ с хипнотизираща молитва, в един от приказните каравани – сарай (срещу допълнително заплащане на място). Връщане в хотела.

Кападокия е мистичен ландшафт, създаден от самата природа; един музей на открито, включен в списъка на Юнеско за световно наследство. Причудливите форми са образувани преди 60 милиона години след едновременното избухване на двата вулкана Ерчийес и Хасандаг. Под действието на водата и вятъра са се образували истински природни шедьоври. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а около 5 век човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. Тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики.

 

 

2 ден – 15/05/2019 – Кападокия

Закуска. Посещение на гигантските конуси и комини в местността Юргюп в Кападокия. Градът се намира близо до скалните църкви на Гьореме. Известен е с виното си, с ръчно изработените килими и хотелите, построени в пещери – повечето от тях са били жилища на древните жители на Кападокия. Някои от пещерите са превърнати в нощни клубове и барове, тъй като в Юргюп кипи невероятен нощен живот. Посещение на открития музей Гьореме – най-известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от IX до XI век с оригинални стенописи. Днес там могат да се видят едни от най-добре запазените образци на скални църкви и манастири, византийски икони и фрески. Също така ще видите и светини на православната църква: школата на свети апостол Павел, стенни образи на православни светци, Библейски сюжети в древни фрески. Свободно време и възможност за обяд в Гьореме. Кратка фотопауза за спомен от Кападокия на панорамната площадка над Долината на гълъбите (някога тук са живеели гълъби в „къщички”, издълбани в скалите; те са разнасяли писма – основният начин на „комуникация” в древността). Следващата ни спирка е крепостта Ючхисар – една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия. Намира се на най-високия връх в региона и предлага великолепна гледка над Кападокия. + посещение на мястото, където е пострадал св. Йоан Руски.

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

 

3 ден  - 16/05/2019 – Кападокия

Закуска. Продължаваме вълнуващото си пътуване из Кападокия с посещение на долината Дервент – Червената долина, долината Зелве, наречена Долината на монасите – сега осеяна с десетки църкви, тя е приютила християни още в зорите на християнството. Следващата ни спирка в Кападокия е местността Пашабаа – природен феномен с гигантски скални комини и религиозен християнски център – църквата на Симон Стълпник.

Посещение на градчето Аванос – древната Ванеса е поредното място в Кападокия, което ще Ви спре дъха с невероятната гледка към Къзълърмак, Червената река. Градът е известен с грънчарството, при което се използва пръст от наносите на реката, и е част от древното минало на Кападокия. Много живописни са улиците, застлани с обли камъни.

Посещение на един от подземните градове. Там изцяло под земята са прокопани десетки километри галерии помещения, построени преди 4000 години от хетите, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните недра. Те са служели за всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Според някои историци, в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители. В края на деня ще посетите характерна за местността занаятчийница за производство на килими. Вечеря. Нощувка.

 

 

4 ден – 17/05/2019 – Кападокия - Истанбул

Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер до летището за полет до Истанбул с турските авиолинии. 

Пешеходна обиколка на Стария Истанбул: Хиподрума, Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин, Синята джамия “Султан Ахмед”, султанския дворец “Топ кaпъ”, “Света София “. Посещение и входни билети.

Посещение на Йеребатан сарнъджъ, или Цистерна на базиликата - най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул, приличащо на дворец. Едно от имената, с което цистерните се назовават е „Потъналият палат“.

Тук се съхранявал резерв от питейна вода за в случай на засушаване или обсада на града. Водата по акведукти е доставяна от извори в Белградската гора, намираща се на 19 км северно. Именно фактът, че Константинопол в древността получавал и съхранявал запаси от питейна вода, го е направил толкова трудно превземаем.

Резервоарът е разположен в историческия център на града, в района Султанахмед срещу катедралата „Св. София“. Тъй като по-рано на това място се е намирала базилика, наричат „Цистерните“ също и „Цистерна на базиликата“. Това е едно великолепно творение на Древността, което се е запазило почти непокътнато до днес. То е построено от император Юстиниан I през 532 – 542 г. По онова време в Константинопол е имало около шестдесет цистерни.

Свободно време. Връщане в хотела. Вечеря.

Нощна обиколка на Истанбул: Златният рог, новата европейска чат на града, кулата Гала, х-л Пера Пелас, района на Бешикташ, преминаване в Азия по въжения мост над Босфора, посещение на Пеещите фонтани на Истанбул WaterGardens, изкачване до хълма Чамлъджа, откъдето се разкрива панорама към целия европейски бряг, модерните небостъргачи и трите моста над Босфора. Нощувка.

 

 

5 ден – 18/05/2019 – Истанбул

Закуска. Християнски Истанбул- евентуално посещение на патриаршията и среща с Вселенския патриарх или представител на патриаршията (това клиентите сами си го уреждат). Посещение на църквите Богородица Влахернска, Живопремен източник- Бълъкли , където са гробовете на патриарсите, манастира Хора, Саудитския манастир,  Гедикуле. Свободно време. Вечерта - разходка с корабче по Босфора с вечеря на корабчето, по време на която ще имате възможността да видите красивите сгради по бреговете му, дворците, крепостите Румели Хисар и Анадолу Хисар.

 

 

6 ден – 19/05/2019 – Истанбул - София

Закуска. Освобождаване на хотела и посещение на сутрешната служба в българската църква „Св. Стефан“. Следва посещение на Екзархията.

 

Свободно време за шопинг по главната улица. В късните следобедните часове полет до София с трансфер до летището.

 

Акценти по програмата:

 • Посещение на скалните църкви на Гьореме и открития музей Гьореме – най-известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени над 30 църкви от IX до XI век с оригинални стенописи. Те са едни от най-добре запазените образци на скални църкви и манастири, с прекрасни византийски икони и фрески, изобразяващи светини на православната църква и Библейски сюжети, школата на свети апостол Павел.
 • Посещение на Прокопи (Юргюп)
 • Посещение на мястото, където е пострадал св. Йоан Руски.
 • Крепостта Ючхисар - една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия. Намира се на най-високия връх в региона и предлага великолепна гледка над Кападокия
 • Посещение на долината Дервент - Червената долина и долината Зелве, наречена Долината на монасите, която е дом на десетки църкви и която е приютила християните още в зорите на християнството.
 • Местността Пашабаа - природен феномен с гигантски скални комини и религиозен християнски център – църквата на Симон Стълпник.
 • Посещение на живописното градче Аванос, известно с грънчарството и спираща дъха гледка към Къзълърмак, Червената река.
 • Посещение на един от големите подземните градове и скални обители.
 • Посещение на занаятчийница за производство на килими.
 • По желание: Полет с въздушен балон над приказния пейзаж на Кападокия (срещу допълнително заплащане), за да се види от „птичи поглед“ неповторимата красота на района.
 • Пешеходна обиколка на Стария Истанбул: Хиподрума, Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин и др.
 • Посещение на “Света София“
 • Посещение на Йеребатан сарнъджъ, или Цистерна на базиликата - най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул, приличащо на дворец, построено от император Юстиниан I през 532 – 542 г.
 • Нощна обиколка на Истанбул: Златният рог, новата европейска чат на града, кулата Гала, х-л Пера Пелас, района на Бешикташ, преминаване в Азия по въжения мост над Босфора, посещение на Пеещите фонтани на Истанбул WaterGardens, изкачване до хълма Чамлъджа, откъдето се разкрива панорама към целия европейски бряг, модерните небостъргачи и трите моста над Босфора.
 • Християнски Истанбул- с посещение на патриаршията и среща с Вселенския патриарх или представител на патриаршията.
 • Посещение на църквата Богородица Влахернска, Живопремен източник- Бълъкли, където са гробовете на патриарсите; манастира Хора, Саудитския манастир,  Гедикуле.
 • Разходка с корабче по Босфора с вечеря на корабчето.
 • Посещение на Неделната служба в българската църква „Св. Стефан“ и посещение на Екзархията.
 • Време за шопинг в Истанбул.

 

Цени:

На човек в двойна стая: 665 евро / 1301 лв.

Доплащане за единична стая: 100 евро / 196 лв.

 

Настаняване:

Buyuk Avanos Hotel 4*, Кападокия

http://www.buyukavanos.com/

Antik Hotel Istanbul 4* в Стария град на Истанбул

http://www.antikhotel.com

 

Срокове и плащания по резервацията:

Срок за внасяне на първа сума 330 евро: 20.02.2019

Срок за доплащане на останала сума 335 евро: 15.04.2019

 

Важно:                                                                                                                                                                                                                                   

Цената на екскурзията е валидна при 25 човека.

 

Цената включва
 • Самолетни билети София – Кайзери (Кападокия) - Истанбул – София с включени летищни такси;
 • Трансфери и транспорт с автобус по маршрута;
 • 3 нощувки в Кападокия и 2 нощувки в Истанбул, на човек в двойна стая;
 • 5 закуски в хотели 4*;
 • 4 вечери – 3 в Кападокия и 1 в Истанбул.
 • Пешеходна обиколка на стария Истанбул с екскурзовод;
 • Входни такси за Св. София и Цистерна на базиликата;
 • Обиколка с корабче по Босфора с вечеря.
 • Нощна обиколка на Истанбул
 • Местни екскурзоводи с обслужване на български в Кападокия и Истанбул по маршрута;
 • Посещение на шопинг център;
Цената не включва
 • Медицинска застраховка
 • Полет с балон: 150 евро на човек
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 • ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ - Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават вал
 • МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ - Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Подобни Оферти


тагове:
Валидна: ДО 20.03.2020

Екскурзия до Рим! Ранни записвания!

05.02.2020 - 09.02.2020 - от 559 лв

16.03.2020 - 20.03.2020 - от 599 лв

5 дни / 4 нощувки с включени екскурзии. 

Валидна: ДО 31.10.2019

Почивка в Куба (Хавана и Варадеро)

Директен чартърен полет от Мадрид до Канкун

9 дни / 7 нощувки (3 в Хавана, 4 във Варадеро)

София – Мадрид – Хавана – Мадрид - София

Валидна: ДО 30.10.2019

Почивка в Ривиера Мая

Директен чартърен полет от Мадрид до Канкун

9 дни / 7 нощувки в Мексико (Ривиера Мая)

София – Мадрид – Канкун– Мадрид - София

Валидна: ДО 13.04.2020

Япония - Страната на изгряващото слънце

13.04 – 24.04.2020

12 дни / 9 нощувки

8 включени екскурзии

Валидна: ДО 30.09.2020

Почивка на остров Бали

9 дни / 7 нощувки

Всяка седмица от април до септември 2020. Промо цени за ранни записвания!

Валидна: ДО 01.04.2019

Ликийско крайбрежие

8 дни / 7 нощувки

Гарантирани дати

Анталия, Мира, Кушадасъ, Ефес, Памуккале